Tabăra de icoane „Icoana contemporană din Ardeal” 2014 cu tema: ,, Sfinți apărători ai creștinătății în pictura pe lemn”

Tabăra de icoane „Icoana contemporană din Ardeal” 2014

LOCUL UNDE OAMENII SUNT FRUMOȘI PE DINĂUNTRU LUMINOȘI PE DINAFARĂ ȘI TOTUL MIROASE A CRIN

 În acest an prin bunavoința stareţului Arhimandrit Ghelasie Ţepeş, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş (C.J.C.T.E.A), prin proiectele susținute de Consiliul Județean Mureș, a organizat în perioada 18-25 august 2014, la Mănăstirea ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din SIGHIŞOARA, cea de-a VIII-a ediţie a taberei de icoane „Icoana contemporană din Ardeal”.

Tema acestei ediţii a fost: ,,Sfinții apărători ai creștinătății în pictura pe lemn,,. Aceasta temă a cuprins ca și subiect de studiu iconografic sfinții român și sfinții universali ai creștinătății.

Într-un cadru de instruire colectivă, în trapeza mare a mănăstirii participanţii au beneficiat conform unui program dinainte stabilit de lecţii teoretice şi practice în domeniul artei iconografice bizantine susținute de artistul plastic, iconarul Călin Bogătean, însă aceștia și-au desăvârșit lucrarea prin ascultarea sfaturilor duhovnicești, a învățăturilor oferite cu mare caldură frățească de viețuitorii mănăstirii.

Ca şi specialist al Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş şi pictor profesionist în acelaşi timp Călin Bogătean, a încercat să implementeze participanţilor conştientizarea actului artistic iconografic în general, rolul iconarului raportat la viaţa monahală privind cultul icoanelor şi trăirea duhovnicească prin actul lor de creaţie împletit permanent cu rugăciunea.

Artiştii și-au început ziua cu Sfânta liturghie şi au terminat-o încununînd-o spre sfârşitul zilei cu vecernia oficiată de părinţii călugări ai acestei mănăstiri. O activitate contratimp pentru aceștia deoarece ziua începea dimineața la 8 și se sfârșea la miezul nopții puțin după ce ceasul bătea ora 12.

Iconarii au descoperit în cadrul acestei tabere o noua tehnnică pentru majoritatea participanților necunoscută și anume pictura în tempera cu emulsie de ou.

Aceștia au beneficiat de o incursiune în tainele și metodele traditionale bazate pe Erminia picturii bizantine. Artiștii au învățat metodele de preparare a suportului, a emulsiei de ou cu care ulterior au amestecat culorile. Lecțiile au mai cuprins etape importante privind realizarea unui portret iconografic sau a unui veșmînt prin exemplificare atât teoretică cât și practică după care aceștia au trebuit să pună în practică cele învățate pe un model impus.

Au pictat icoanele pe suport de lemn: pentru prima data cu succese remarcabile

POPOVICIU MIHAELA CARMEN , DOINA OLTEAN, VESCAN   RODICA , KULCSAR MARINA , LEONTINA FARCAS, ADRIANA NEGHIRLĂ, VIOLETA PETICĂ, BODAN ANDREEA, CORNELIA HETREA ceilalti déjà fiind familiarizati cu aceasta tehnica CĂLIN BOGĂTEAN, RUSU ION, ANA SĂLĂGEAN, ELENA COSTINAȘ,

Una dintre seri a fost dedicată poeziei religioase, fapt pentru care a fost prezentată cartea de poezie a doamnei Cornelia Hetrea. Artistul Iuliu Praja a recitat din frumoasele poezii dedicate icoanei, părinților, mamei, sau momentului în care te întâlnești tu cu tine însuți… Faptul că artistul iconar provine din diferite medii sociale cu veleități deosebite și daruri și în alte segmente decât cel pentru care aceștia s-au întrunit, face ca astfel de seri să fie încununate cu artă, dragoste și credință.

Atelierul de icoane pe lemn a fost vizitat timp de o săptămână de numeroşi pelerini veniți la mănăstire dar și de cetățeni străini, doi dintre aceștia aplecându-se asupra actului artistic luându-și notițe și făcând mici desene cu diferiți sfinți, care să însoțească impresiile de moment.

Au mai beneficiat de atenţia deosebit de frățească și deja familiară a Ieromonahului diacon Antonie si Casian, care au făcut ascultare în a fi aproape de ei și a le da sfaturile necesare, astfel răspunzându-le nelămuririlor, întrebărilor și frământărilor lor.

Parintele Dimitrie cel de la care artiștii au luat nu numai învățătura spirituală pe toată săptămâna la slujbele oficiate de acesta, au beneficiat și de sfaturile sale privind arta icoanelor fiind și dânsul un redutabil și perseverent iconar. Aceștia au putut învăța despre rabdare, dragoste și pasiune… Nici o pasiune nu poate fi mai înălțătoare și mai roditoare decât Pasiunea pentru Hristos! Ca și părinte acesta făcut o rugăciune specială destinată pictorilor de icoane un act de hirotosire, ce face ca duhul lui Dumnezeu să se așeze peste aceștia sporind rodul lor.

Părintele Emanuel venind să vadă realizările iconarilor, a fost atât de surprins de porformanțele acestora, de această lume în care icoanele sunt părți vii unde sfinții umblă printre pictori, încât și-a propus a se apropia la propriu de mânuirea penelului. Lupta unui artist este cu adevărat cu sine însuși cu neputința lui așteptând parcă cu sfială sfântul să prindă în chip nevăzut pentru om mâna artistului și să desăvârșească lucrarea. O lume a tăcerii, o lume a luptei cu tine și cu mai cine se poate… din care întotdeauna omul se îmbunătățește.

Ultima zi a taberei a fost ziua bilanţului în care toată munca artiştilor a fost expusă spre binecuvântarea părintelui stareţ Arhimandrit Ghelasie Ţepeş precum şi a părinţilor călugări Protosinghelul Serafim şi Părinţii Ieromonahi Macarie şi Nectarie.

Ediţia din acest an a taberei de creaţie prin pictura icoanelor pe lemn a inbogățit arealul uman iconografic prin rezultatele spectaculoase a participanților însă ce este cel mai important este câştigul duhovnicesc care a însufleţit toată această tabără pe toată durata ei prin starea de spirit înaltă și sfaturile călugărilor care au îmbogățit și sensibilizat actul de creație al participaților, în felul acesta artistul a putut fi mai aproape de pictorii de altă dată, pictori, călugări cu înaltă trăire duhovnicească care dincolo de culori ating o fărâmă din absolut.

 

Mulțumim cu pioșenie pentru evlavia şi bunătatea acestor călugări care s-au dăruit și au însufleţit participanţii taberei în metamorfozarea actului artistic prin icoană şi trăirea omului în Hristos, în lumină, bunătate şi bucurie.

Lucrările executate în tabără vor fi expuse în cadrul expoziției cu caracter național ,,Drumul Icoane” la Muzeul Municipal din Mediaș unde tabăra ocupă un loc special.

Coordonator proiect, Călin Bogătean specialist la Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş

Director-Manager, Iuliu Praja

Tabăra de icoane „Icoana contemporană din Ardeal”. 2014
Tabăra de icoane „Icoana contemporană din Ardeal”. 2014

Alte articole: citește mai multe despre această activitate

http://stiri.tvr.ro/tabara-de-pictura-la-manastire-mai-multi-artisti-amatori-invata-cum-se-fac-icoanele-adevarate_49485.html#sthash.kEd1Lx70.dpuf

http://stiri.tvr.ro/tabara-de-pictura-la-manastire-mai-multi-artisti-amatori-invata-cum-se-fac-icoanele-adevarate_49485.html

Mai multe imagini!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10202578746899028&type=1&l=47caf16ee4

 

Share dacă îți place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.